Plantenzorg en watergeeftips: elk seizoen perfecte verzorging

De belangrijkste tips & tricks

Ontdek seizoensgebonden plantenzorg tips en leer hoe je jouw planten optimaal verzorgt met onze slimme plantenbakken met waterreservoirs. Wij bieden gedetailleerd watergeefadvies en essentiële verzorgingstips. Zorg ervoor dat jouw planten stralen in elk seizoen!

1

Regelmatig watergeven

Zorg dat de planten altijd voorzien zijn van voldoende water. Houd hierbij rekening met het seizoen en het weer. Zijn je planten net geïnstalleerd? Zorg dat de potgrond aan de bovenzijde ook vochtig is en blijft. Doe dit tot minimaal 6 weken na installatie.

2

Watermeter controleren

Op de watermeter zie je in één oogopslag of je het reservoir moet bijvullen. Til de watermeter op en schenk het water direct in de vulschacht van de plantenbak. 

3

De beste methode

Het beste is om water te geven op de aarde; zo krijgen ook de kleinere planten bovenin water en stroomt het water in het reservoir. Een combinatie van water geven op de aarde en in de vulschacht werkt het beste!


Plantenverzorging door het jaar heen

Onze plantenarrangementen zijn altijd in beweging, net als de seizoenen. Elk seizoen vraagt om een andere aanpak voor de verzorging van je planten. Onze slimme binnenbakken vangen 8 liter per bak op, waardoor je planten automatisch de juiste hoeveelheid water krijgen. Te veel water geven is onmogelijk; overtollig water stroomt er aan de onderkant weer uit.

Vergeet niet dat we in Nederland zijn; bij stortbuien hoef je de gieter minder vaak te gebruiken. Zorg ervoor dat het reservoir op tijd wordt aangevuld. Pas je watergeefroutine aan op het seizoen en het weer.


Voorjaar - Eén tot twee keer per week

In het voorjaar beginnen je planten weer te groeien. Als de zon doorbreekt en de temperaturen stijgen, geef je planten extra liefde en water. Eén tot twee keer per week is voldoende, maar pas op voor de Hollandse lenteshowers. Tenzij het de hele week non-stop regent, kun je het een week overslaan. Anders adviseren we minimaal één keer per week water te geven.

Zomer - Om de dag water

De zomer is het moment voor je planten om te stralen. Bij hittegolven kun je beter met de gieter klaarstaan, want je planten hebben dorst. Geef je planten minimaal twee keer per week water. Bij echte zomerse hittegolven adviseren we om de buitenplanten om de dag water te geven. Bij onverwachte regenbuien kun je de weergoden bedanken dat zij het klusje hebben geklaard.

Herfst - Eén keer per week

In de herfst hebben je planten minder dorst. De dagen worden korter en regen komt vaker voor. Eén keer per week water geven is meestal voldoende. Kijk naar het weer; op natte herfstdagen kun je met een warme chocolademelk binnen blijven.

Winter - Weinig tot geen water nodig

In de winter komen planten in een winterrust en hebben ze weinig tot geen water nodig. Tijdens deze periode passen planten zich aan de koudere temperaturen en verminderde daglichturen aan door hun stofwisseling te vertragen. Bij regen, sneeuw of vorst hoef je je gieter niet aan te raken. Het water kan bevriezen en schade veroorzaken aan de wortels. Tip: geef water op de aarde en niet in de waterschacht. Controleer af en toe of je planten water nodig hebben als het onverwacht droog blijft.

Onderhoud

Is er een bloem uitgebloeid? Je mag oude bloemen altijd weghalen - ‘dieven’ heet dat. Zo stimuleer je de groei van nieuwe bloemen. Maak je je zorgen? Planten leven. Ze groeien en floreren, maar soms kan een plant last hebben van kwaaltjes. Kijk het niet te lang aan en neem contact met ons op. Als we tijdig zijn komt het vaak nog goed.

Neem contact op
Bekijk onze projecten

Upperbloom stories.

Neem contact met ons op.